Υποψήφιοι:Η ‘Μνήμη’ τους και η Σχέση της με την Διατροφή.
Η αναμονή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς και των Ευρωεκλογών μας δημιουργεί μια επιθυμία να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν κυρίως αυτούς που είναι υποψήφιοι.
Ένα τέτοιο θέμα είναι και η εξάσκηση και η βελτίωση της μνήμης αυτών που ομιλούν, αλλά και αυτών που ακούν. Πόσες φορές άλλωστε δεν μας συνέβη κάποιος πολιτικός ή πολιτευτής να μην μας θυμάται; Και πόσες φορές δεν μας συνέβη να μην θυμόμαστε τίποτα από ότι ακούσαμε; Αυτό για τους υποψηφίους είναι κάτι πολύ άσχημο και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Αυτό το πρόβλημα πολλές φορές ξεκινάει από το τραπέζι μας. Το τι καταναλώνουμε και πότε το καταναλώνουμε είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν πολύ την μνήμη μας. Το τι τρώμε και πίνουμε έχει άμεση σχέση με την ευεξία, τη διάθεσή μας και τελικά με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Όπως αποδεικνύεται από διαρκείς έρευνες, η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο και στην καλή κατάσταση της μνήμης μας. Ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του, ανάμεσα σε αυτές και τη λειτουργία της μνήμης. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα εγκεφαλικά, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες βιταμινών που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους καθώς και συνεχή παροχή ενέργειας.
Πού συνίσταται λοιπόν η επίδραση της διατροφής στη μνήμη και τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, που την προμηθεύεται από το αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η έλλειψή της αναγκάζει τον εγκέφαλο να αλλάξει την προτεραιότητά του σε καύσιμη ύλη (κετονοσώματα) πράγμα που σημαίνει ότι διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του. Ο ρόλος λοιπόν της διατροφής στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι καθοριστικός και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με συχνά και ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν τρόφιμα με υδατάνθρακες.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πάντα μια έξυπνη κίνηση που προστατεύει την υγεία μας. Μελέτες όμως των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης αλλά και τη μνήμη αφού οι ουσίες αυτές μειώνουν την επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο. Έτσι, φρούτα όπως μούρα και βατόμουρα, δαμάσκηνα και ξερά βερίκοκα μπορούν να εφοδιάσουν το σώμα μας με τις τόσο σημαντικές αυτές ουσίες. Τα φρούτα αλλά και οι φυσικοί χυμοί αποτελούν ένα πολύ καλό σνακ για τους υποψηφίους και είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν ανάμεσα στις ομιλίες και τις περιοδείες τους.
Τρόφιμα όπως άπαχο γάλα, γιαούρτι αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β12, Β6 και φολικό οξύ έχουν σύμφωνα με κάποιες έρευνες αντίστοιχες ιδιότητες για τη μνήμη. Η λήψη ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β από τη δίαιτα συμβάλει στην προστασία από συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα όπως είναι και η μειωμένη μνήμη. To παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη του συμπλέγματος) επειδή συμμετέχει στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης (βασικού νευροδιαβιβαστή), που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, είναι επίσης μια βιταμίνη του συμπλέγματος με θετικές επιδράσεις στη μνήμη μας. Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα για το πρωινό των υποψηφίων, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους. Πολλές έρευνες έχουν γίνει παγκοσμίως για την σπουδαιότητα του πρωινού και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά του χώρου. Σε όλες αυτές τις έρευνες και για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων (παιδιά , ενήλικες, ηλικιωμένοι) το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το σωστό και ισορροπημένο πρωινό επιδρά στην βελτίωση της μνήμης και στην καλύτερη αφομοίωση αυτών που ακούμε.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας. Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό του σώματός μας και πρέπει να προφυλάξουμε την απώλειά του που φυσιολογικά γίνεται, μέσω της κατανάλωσης ποικιλίας υγρών. Εκτός από την κλασσική επιλογή του νερού, η ενυδάτωση του σώματος μπορεί να επιτευχθεί και από μια σειρά υγρών, όπως το τσάι, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάμε ότι η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό φτάνει μέχρι και το 70-80% του βάρους τους. Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης αποδεικνύεται από έρευνες που δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση (δηλαδή αφυδάτωση λιγότερη από 250 ml) προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.
Γενικότερα θα επιμείνουμε στην προσπάθεια των υποψηφίων να καταναλώνουν τρία κύρια και δύο δευτερεύοντα γεύματα, όσο κι αν αυτό είναι πολύ δύσκολο αυτές τις μέρες. Αυτή η διατροφή θα τους βοηθήσει να είναι ήρεμοι και θα βελτιώσει την μνήμη τους.
Τέλος να μην ξεχάσουμε και μια σημαντική τροφή που βοηθά στη μνήμη, την πολύ νόστιμη σοκολάτα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν τη μνήμη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας. Προσοχή όμως, γιατί η σοκολάτα έχει αρκετές θερμίδες και όταν καταναλώνεται αλόγιστα παχαίνει. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας υγείας, που είναι πλούσιο σε κακαομάζα (και συνεπώς και στα ωφέλιμα συστατικά της σοκολάτας) αποτελεί την ιδανικότερη λύση.
Εύχομαι αυτές οι λίγες συμβουλές να βοηθήσουν τους υποψηφίους μας στο δύσκολο έργο τους. Καλό όμως θα είναι να συνεχίσουν να ακολουθούν και μετά τις εκλογές ένα αντίστοιχο μοντέλο διατροφής ούτως ώστε να μην λησμονήσουν αυτά που μας υποσχέθηκαν!
Καλή επιτυχία στον αγώνα σας και καλή τύχη.
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ