Σπιρουλίνα: Το Δώρο της Φύσης
Η σπιρουλίνα είναι ένα αρχέγονο πολυκυτταρικό μικροφύκι που εμφανίστηκε στη γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, και αποτελεί, εξισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που μας έχει δώσει η φύση, Έχει πολύ μεγάλη πεπτικότητα (95%), σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων που είναι μόνο 10 – 15%.
Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη,
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ:
Η σπιρουλίνα έχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%
Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.
Περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και έχει 49% καλύτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου.
Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα που υπάρχουν, προσφέρουν στον οργανισμό μια πληθώρα, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, από θρεπτικά συστατικά, τα οποία μάλιστα έχουν πολύ μεγάλη πεπτικότητα.
Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένας τόσο μικρός οργανισμός, μπορεί να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θαύμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ