Εξετάσεις-Διατροφή στη Σχολική Ηλικία
Είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή υγεία του ανθρώπου και στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού – εφήβου. Στις εξετάσεις ένα πλήρες πρωινό βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και την ευφυΐα του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο στην Αμερική , ότι ένα σωστό πρωινό παρέχει μεγαλύτερη ευεξία, παρατηρητικότητα και αντίληψη στους μαθητές, σε αντίθεση με ένα ‘φτωχό’ ή ανύπαρκτο πρωινό, που οδηγεί ταχύτερα σε κόπωση και μειωμένη αντίληψη και αφομοίωση.
Ένα σωστό πρωινό πρέπει να περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Απαραίτητο είναι το πλήρες γάλα, ένας φυσικός χυμός φρούτων-ιδιαίτερα πορτοκάλι και καρότο-για την πρόσληψη βιταμινών, δημητριακά τύπου cornflakes, ψωμί ολικής αλέσεως, φυτική μαργαρίνη, αυγό βραστό και μέλι.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ενδιάμεσο σνακ που καταναλώνουν οι περισσότεροι μαθητές. Αυτό το σνακ είναι απαραίτητο, μόνο που πρέπει να είναι υγιεινό. Η καλύτερη λύση είναι ένα μικρό κολατσιό ετοιμασμένο στο σπίτι π.χ. 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με 1 φέτα κασέρι , 1 φέτα ζαμπόν άπαχο ή γαλοπούλα και λίγη ντομάτα, 1 φρούτο. Κάτι ανάλογο πρέπει να αναζητά ο μαθητής και στο σχολικό κυλικείο. Καλό είναι να αποφεύγονται τα τυποποιημένα σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κλπ) , οι συμπυκνωμένοι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, τα αναψυκτικά καθώς και τα γλυκά.
Το μεσημεριανό φαγητό πρέπει να είναι πλήρες, ισορροπημένο και σε τέτοια ποσότητα που να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού, προτού όμως ‘βαρύνουμε’ το στομάχι. Ένα ‘βαρύ’ γεύμα απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος στο στομάχι για να αποδομηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και των υπολοίπων ζωτικών οργάνων. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να μας πιάνει υπνηλία και να μην μπορούμε να αποδώσουμε σωστά. Το γεύμα πρέπει να περιέχει κανονική ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών και να είναι πλούσιο σε φρέσκες σαλάτες και φρούτα. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές. Υπάρχει καλός και κακός τρόπος επεξεργασίας και μαγειρέματος.
Με την πάροδο της ημέρας θα πρέπει τα γεύματά μας να γίνονται μικρότερα και ‘ελαφρύτερα’. Ένα ‘ελαφρύ’ απογευματινό που αποτελείται από 2 φέτες ψωμί με κασέρι και 1 ποτήρι φυσικό χυμό είναι αρκετό.
Το βραδυνό μας πρέπει να είναι ‘ελαφρύ’ και σε μικρή ποσότητα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στον οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε. Πρέπει να ξέρουμε ότι το σώμα μας περιέχει 50-60% νερό. Ο ενυδατωμένος σωστά οργανισμός λειτουργεί καλύτερα και μεταφέρει με μεγαλύτερη ευκολία τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Τροφές που περιέχουν νερό είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι χυμοί.
Τέλος , η κατανάλωση καφέ πρέπει να είναι περιορισμένη. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ οδηγεί σε αφυδάτωση του σώματος, διότι ενεργοποιεί τα νεφρά να λειτουργούν με μεγαλύτερους ρυθμούς. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν καταναλώνουμε καφέ, να προσπαθούμε να καταναλώνουμε και την διπλάσια ποσότητα νερού.