Διατροφή και Εγκυμοσύνη
Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του εμβρύου. Ακόμα καλύτερα βέβαια για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι η καλή κατάσταση θρέψης της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη. Ένας υγιής οργανισμός θα αναπτύξει μέσα του σωστότερα έναν νέο οργανισμό. Τι καλείται όμως σωστή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Σωστή διατροφή σημαίνει πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο σε θρεπτικά συστατικά και σε ενέργεια (θερμίδες). Προσοχή όμως!! Πλήρες διαιτολόγιο σε ενέργεια δεν σημαίνει ότι η μητέρα τρώει για δύο. Αυτή η νοοτροπία είναι καταστροφική για τον έλεγχο βάρους της εγκύου. Η έγκυος πρέπει να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ενέργεια κατά 150 θερμίδες ημερησίως το πρώτο τρίμηνο και κατά 350 θερμίδες για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης, ή 300 θερμίδες περίπου για όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά βέβαια ισχύουν για ενήλικες μητέρες. Στην περίπτωση εφηβικής εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας διότι η μητέρα εκτός από το έμβρυο πρέπει να καλύψει και τις δικές της αυξημένες ανάγκες. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης αυξημένες είναι οι ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη.Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για :
- την γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου
- το σχηματισμό του πλακούντα και την αύξηση της μήτρας και των μαστών
- το αμνιακό υγρό και την αύξηση του όγκου αίματος της μητέρας.
Αυξημένες επίσης είναι οι ανάγκες για όλες τις βιταμίνες και ιδιαίτερα για τις βασικές δηλαδή για την Α, C, Dκαι το φυλικό οξύ. Συνοψίζοντας λοιπόν θα πρέπει να τονιστεί ότι η έγκυος γυναίκα είναι απαραίτητο να λαμβάνει ένα διαιτολόγιο όπου θα περιέχονται:
- 3-4 μερίδες φρούτα και λαχανικά ή και περισσότερες
- 4 ποτήρια γάλα αποβουτυρωμένο ή αντίστοιχη ποσότητα γιαουρτιού ή άλλων γαλακτοκομικών. Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά γαλακτοκομικά.
- 2 φορές εβδομαδιαίως από μία μερίδα (90-110gr) μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας.
- 2-3 φορές εβδομαδιαίως ψάρι ή κοτόπουλο.
- 1-2 φορές εβδομαδιαίως όσπρια.
- 4-6 μερίδες ημερησίως ψωμί και δημητριακά (1 μερ.ψωμί: 25gr).
- Λίπη και λάδια περιορισμένα.
Είναι απαραίτητο επίσης να γνωρίζουμε τα εξής: Η μητέρα φύση φρόντισε ώστε το έμβρυο να προσλάβει από το σώμα της μητέρας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να παρατηρήσουμε έλλειψη στην μητέρα από κάποιο ιχνοστοιχείο το οποίο όμως να μην λείπει από το έμβρυο. Αυτή ακριβώς είναι η εξήγηση στα λεγόμενα των γιαγιάδων μας πως ‘η μάνα για κάθε παιδί που γεννάει χάνει κι ένα δόντι’. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πρόσληψης ασβεστίου από το βρέφος έτσι ώστε δημιουργείτε έλλειψη στην μητέρα και χάνει κάποιο δόντι. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για τη ζωή της γυναίκας και είναι απαραίτητο να δείξει την ανάλογη προσοχή στη διατροφή της.
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ediaita.gr