Αρνί ή κατσίκι;
Τις μέρες αυτές βέβαια το δίλημμα για πολλούς είναι αρνί ή κατσίκι. Σε μια πρώτη αναμέτρηση το αρνί θα έβγαινε και ο νικητής αφενός γιατί το κρέας του περιέχει περισσότερο λίπος, άρα είναι και πιο τρυφερό, και αφετέρου γιατί είναι φτηνότερο, λεπτομέρεια που για τον περισσότερο κόσμο παίζει καθοριστική σημασία στην επιλογή. Η απάντηση βέβαια του ερωτήματος θα ήταν προφανής εάν μπορούσε ο καθένας μας να εξασφαλίσει ντόπιο αρνάκι ή αγριοκάτσικο από το χωριό, ή ακόμα καλύτερα ένα ελευθέρας βοσκής. Επειδή όμως αυτό αποτελεί εξαίρεση πλέον, ας δούμε τι προκύπτει συγκρίνοντας την διατροφική αξία των δυο αντιπάλων, έχοντας στο μυαλό μας όμως ότι με το ψήσιμο έχουμε απώλειες μέχρι και 30% του βάρους τους λόγω των υγρών που χάνονται.
Συγκεκριμένα τόσο το αρνίσιο όσο και το κατσικίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη σε αντίθεση με το κατσίκι όπου το λίπος και οι θερμίδες υπολείπονται σημαντικά. Από διατροφικής πλευράς λοιπόν υπερέχει το κατσίκι. Επειδή όμως το πασχαλινό τραπέζι είναι μία φορά τον χρόνο, το περιεχόμενό του τελικά μάλλον θα είναι μια προσωπική επιλογή .
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ